‘Malaysia’s Jungle Railway’, Satu Pengembaraan

Idea untuk berkongsi kisah pengembaraan ‘Malaysia’s Jungle Railway’ ini tercetus setelah beberapa kali menaiki Ekspres Rakyat Timuran (ERT) dari Johor Bahru ke Tumpat semenjak PKPP dilaksanakan pada bulan Jun 2020 yang lalu. Namun, atas faktor tugasan harian yang agak padat, catatan ini hanya dapat saya siapkan baru-baru ni.

Dengan tema pengembaraan, ‘Friday : My Train Day’, saya memulakan beberapa siri jelajah Pantai Timur dengan menaiki kereta api.

Saya juga pernah berkongsi pengalaman menaiki kereta api bagi laluan Kuala Lipis ke Tumpat dalam blog saya yang lalu. Perkongsian catatan ini juga diharap dapat dijadikan bahan rujukan bagi anda yang ingin merasai sendiri pengalaman ‘Malaysia’s Jungle Railway’ yang cukup terkenal di Pantai Timur.

Untuk maklumat lanjut mengenai Jadual Perjalanan dan Tambang, anda bolehlah layari laman sesawang KTM Berhad atau membuat pembelian tiket melalui aplikasi rasmi KTMB.

Nada bunyi enjin lokomotif & hentakan roda-roda kereta api di atas rel sentiasa kekal dalam memori. Kadangkala, terasa rindu pulak dengan bunyi deruan enjin dan dentuman roda besi kereta api. So, nak hilangkan kerinduan tersebut kenalah selalu naik kereta api.

Perjalanan bagi laluan kereta api dari Johor Bahru ke Tumpat adalah lebih kurang 723.15 kilometer dan mengambil masa sehingga 17 jam. Wow, walaupun ianya satu masa yang agak panjang, namun keindahan alam semulajadi serta pengalaman semasa pengembaraan bakal membuatkan masa anda terasa begitu singkat.

Lazimnya, saya gemar memulakan perjalanan dari Stesen Kempas Baru memandangkan stesen tersebut sangat hampir dengan kediaman keluarga saya. Namun pada kali ini, saya memilih untuk memulakan perjalanan dari Stesen JB Sentral kerana ruang menunggu yang disediakan amat selesa dan berhawa dingin serta tidak perlu berebut-rebut untuk naik ke koc kereta api.

JB Sentral – Pemeriksaan tiket
Bagasi yang ringkas memudahkan pergerakan

Tren 26up ERT ni telahpun berada di Platform No. 4 semasa saya masuk ke platform. Senang dan mudah. Bagi memudahkan perjalanan, sila semak semula tiket bagi memastikan anda masuk di koc seperti yang tertera di tiket anda.

Trip pada Ogos 2020
Tren bersedia untuk berlepas dari Stesen JB Sentral

Paling menggembirakan saya adalah apabila berjumpa rakan-rakan yang bertugas mengendalikan tren semasa perjalanan. Banyak topik-topik serta pengalaman dapat dikongsikan bersama.

Abg Khairi (PL) & Abg Yusri (PLR) yang peramah
7.10 malam – Lokomotif 25111 | Pulau Redang
JB Sentral

Bagi perjalanan dari Johor Bahru ke Tumpat, saya lebih gemar untuk memilih koc ‘Superior Night Class’ ADNS (Air-Cond Day/Night Second Class). Setiap Koc ADNS dilengkapi dengan 20 katil atas dan 20 katil bawah dan ianya sangat selesa bagi saya untuk harga tambang yang sangat berpatutan iaitu RM55.00 (katil bawah) dan RM49.00 (katil atas) sehala. Permintaan bagi katil bawah memang sangat tinggi dan tempahan awal perlu bagi mengelak kehabisan tiket bagi anda yang inginkan katil bawah.

Koc Tempat Tidur (ADNS)
Koc ADNS
Katil Atas di Koc ADNS

Bagi menambah keselesaan semasa perjalanan, saya ada bawa ‘bantal kecil’ dan juga ‘blanket’. Tengok, menarik tak? Hah,…baru la best..

Katil Bawah di KOC ADNS
7.15 malam – Tren berlepas dari JB Sentral

Tren 26up ERT ni berlepas dari Stesen JB Sentral pada jam 7.15 malam. Jajaran tren ini merangkumi 1 lokomotif, 1 koc PGC (Power Generation Car), 4 buah koc tempat tidur ADNS, 1 koc Bufe, 4 buah koc tempat duduk ASC (Air-cond Second Class) dan 1 koc tempat duduk AFC (Air-cond First Class). Semua koc penumpang dilengkapi dengan kemudahan tandas.

Koc AFC (Ist Class)
Koc AFC (1st Class)
Koc ASC (2nd Class)
Koc Bufe

Tren ERT ni hanya berhenti di beberapa buah stesen sahaja sepanjang perjalanan. Bagi perjalanan dari JB Sentral, tren ini berhenti untuk mengambil penumpang-penumpang di Stesen Kempas Baru, Kulai, Kluang dan Segamat sahaja sebelum tiba di Gemas. Tidak banyak pemandangan yang dapat kita lihat memandangkan keadaan yang begitu gelap di sepanjang laluan ini. Apa yang pasti adalah Projek Landasan Berkembar Elektrik Gemas-Johor Bahru (PLBEGJB) sedang giat dilaksanakan dan dijangka siap sepenuhnya pada Oktober 2022.

7.35 malam – Stesen Kempas Baru
8.05 malam – Stesen Kulai
9.30 malam – Stesen Kluang

Tak cukup syarat naik kereta api kalau tak lepak kat koc Bufe. Menu wajib bila makan kat sini adalah Maggi sup & teh tarik. Tak percaya tanyalah kat ‘railway fans’ yang selalu naik kereta api. Tak kira siang ke, malam ke…Maggi sup ‘tetap menjadi pujaan hatiku’…..cuttt….hahahaha…

Maggi Sup & Teh Tarik – Hidangan Wajib
Maggi Sup & Teh Tarik – Hidangan Wajib

Setelah menempuh kira-kira 4 jam 45 minit perjalanan sejauh 195.4 kilometer, tren ini tiba di Stesen Gemas pada jam 11.50 malam untuk ‘tech-stop’ & pertukaran krew bertugas. Seperti biasa, kamera DSLR menjadi ‘teman setia’ bila travel. Ambil gambar-gambar & video sikit, mana-mana yang patut.

11.50 malam – Stesen Gemas
Gandingan lama dan baru di Stesen Gemas
Tren ERT 26up di Stesen Gemas
Tren ETS EG9425 di Stesen Gemas

Bagi penumpang-penumpang dari laluan kereta api di sebelah Pantai Barat, Stesen Gemas merupakan stesen pertukaran bagi perjalanan ke destinasi Pantai Timur. Ianya dihubungkan oleh perkhidmatan ETS EG9425 yang dijadualkan tiba dari Padang Besar pada jam 11.59 malam.

Perjalanan Tren 26up ERT ini disambung semula pada jam 12.20 malam. Tren ini juga berhenti di stesen-stesen tertentu seperti Bahau, Kemayan, Triang, Mentakab, Kuala Krau, Jerantut & Kerambit sebelum tiba di Stesen Kuala Lipis.

1.10 pagi – Stesen Bahau

Tren 26up ERT ini akan ‘crossing’ dengan Tren 27dn ERT bagi laluan Tumpat – JB Sentral pada jam 3.45 pagi. Tren 27dn ERT telahpun tiba terlebih dahulu ketika Tren 26up ERT yang saya naiki tiba di Stesen Kuala Krau. Nah…share sikit gambar ‘train crossing’ ni..

3.45 pagi – Stesen Kuala Krau
Tren 26up ‘crossing ‘ dengan Tren 27dn di Stesen Kuala Krau
Tren 26up ‘crossing ‘ dengan Tren 27dn di Stesen Kuala Krau
4.20 pagi – Stesen Jerantut
Tren 26up di Stesen Jerantut
Tren 26up di Stesen Jerantut
Tren 26up di Stesen Jerantut

Perjalanan dari Kuala Krau ke Kuala Lipis mengambil masa kira-kira 2 jam. Sempat la nak melelapkan mata sekejap. Biasanya tren 26up ni tiba di Stesen Kuala Lipis pada jam 5.40 pagi. Anda boleh dengar azan Subuh berkumandang ketika berada di Stesen Kuala Lipis. Masa untuk bangun solat & meregangkan badan sekejap. Tren ini juga akan berhenti untuk ‘tech-stop’ & pertukaran krew bertugas sekali lagi di sini. So, ada masa la untuk buat apa-yang patut sebelum tren sambung perjalanan pada jam 6.01 pagi.

5.40 pagi – Stesen Kuala Lipis
Tren 26up di Stesen Kuala Lipis
Tren 26up di Stesen Kuala Lipis
25111 | Pulau Redang

Oleh kerana keadaan di luar masih gelap, saya pun sambung tidur semula. ..Lepas Stesen Kuala Lipis, tren ini berhenti pula di Stesen Merapoh. Tapi jangan la pulak sampai terlepas Stesen Gua Musang. Rugi woo…biasanya Tren 26up ERT ni tiba di Stesen Gua Musang pada jam 7.50 pagi. Dah terang dah waktu sampai…

Tren 26up di Stesen Gua Musang

Bagi yang pertama kali menjejakkan kaki di Stesen Gua Musang ni, pastinya terpukau dengan keindahan landskap dan latar belakang stesen ni. Tak tergambar dengan kata-kata, hanya lensa kamera yang mampu berbicara……

7.50 pagi – Stesen Gua Musang

Nak sarapan pagi…takde masalah. Tren akan sambung semula perjalanan pada jam 8.03 pagi. So, sempat lagi kalau nak beli makanan di kantin stesen ni. Lazimnya, saya akan membuat tempahan awal melalui ‘whatsapp’ sebab dah kenal dengan pengusaha kantin berkenaan. Nasi Daging Kerutuk, Nasi Kari Ayam & Nasi Daging Goreng tetap menjadi pilihan biarpun berulang kali makan.

Nasi Daging Goreng
Nasi Kari Ayam

Sarapan pagi dengan latarbelakang pemandangan batu kapur yang unik di sini memang ‘priceless’…tenang rasanya.

Bagi penggemar fotografi, suasana awal pagi dengan dilitupi kabus yang tebal memang menggamit pandangan mata. Inilah saat yang ditunggu-tunggu & dengan menggunakan kamera DSLR, saya sempat merakamkan beberapa panorama menarik di sepanjang perjalanan sebelum tiba di Stesen Dabong.

Bagi ‘railway fan’ macam saya ni, ‘train crossing’ memang saat yang dinanti-nantikan. Apabila tiba di Stesen Bertam Baru pada jam 8.55 pagi, Tren 26up ini akan ‘crossing’ pula dengan Tren Shuttle 51 @Ghost Train dari Tumpat yang sinonim dengan jolokan ‘Tren Budak Sekolah’.

8.55 pagi – ‘Crossing’ dengan Tren 51 dari Tumpat ke Gua Musang di Bertam Baru
‘Crossing’ dengan Tren 51 dari Tumpat ke Gua Musang di Bertam Baru
9.25 pagi – Stesen Kemubu
Stesen Kemubu
Gunung Stong

Tren ni berhenti di Dabong pada jam 9.41 pagi. Bagi yang nak menjelajah Dabong boleh turun di sini. Banyak yang boleh anda lakukan ketika berada di Dabong ni.

Stesen Dabong
9.41 pagi – Stesen Dabong
Stesen Dabong

Dabong mempunyai keunikannya yang tersendiri. Cerita mengenai Dabong ni akan saya kongsikan di coretan yang akan datang. Namun anda boleh tonton video saya untuk sedikit ‘teaser’ tentang apa yang berlaku di Stesen Dabong pada waktu pagi.

Bagi peminat acara lasak seperti, ‘jungle trekking’, ATV dan lain-lain inilah tempatnya. Penginapan & makan tidak menjadi masalah di Dabong. Anda boleh cuba untuk menginap di Rose House Dabong dan menjamu selera di Naura Bistro. Layanan memang ‘superbbb’ teramat sangat…

Abang Din – Pengusaha Rose House Dabong
Memang ‘sporting’ Abang Din ni

Perjalanan bertambah menarik apabila tren mula bergerak melalui laluan Dabong ke Kuala Krai. Suasana pagi yang terang & cuaca yang begitu baik serta kabus yang amat ‘epic’ ketika perjalanan kali ini, seakan memihak kepada saya. Bagus untuk ambil gambar-gambar pemandangan yang menarik.

Dabong ‘Viaduct’

Terdapat 7 buah terowong sepanjang laluan Dabong ke Kuala Krai ini. Masuk terowong, keluar terowong….masuk terowong lagi…..Jangan lepaskan pengalaman menarik ini.

Terowong No. 2
Terowong No. 3
Terowong No. 3 & 4
Terowong No. 4
Terowong No. 5
Terowong No. 6
Terowong No. 7
Terowong No. 8

Satu lagi panorama menarik sepanjang laluan adalah semasa tren melalui ‘viaduct’ yang panjang…..’Viaduct’ ialah jambatan yang terdiri daripada span-span kecil yang membentuk sesebuah ‘rail flyover’ atau ‘rail bridge’.

Laluan ‘Viaduct ‘
Laluan ‘Viaduct’

Semua terowong dan ‘viaduct’ yang terdapat di laluan ini telah dibina semenjak zaman British lagi. Namun semua ‘viaduct’ yang ada masih kukuh dan selamat untuk digunakan oleh kereta api yang menggunakan laluan tersebut.

Jambatan Slow Pak Long
Stesen Bukit Abu

Tren 26up ERT ni tiba di Stesen Kuala Krai tepat jam 10.50 pagi. Biasanya saya akan turun di platform untuk ambil gambar-gambar menarik di sekitar stesen. Hon kedengaran dari lokomotif menandakan tren akan berlepas ke destinasi berikutnya iaitu Stesen Tanah Merah. Tren mula mengorak langkahnya tepat jam 10.56 pagi.

10.50 pagi – Stesen Kuala Krai

Jambatan Guillemard akan direntasi sebelum tiba di Stesen Tanah Merah. Ianya merupakan sebuah jambatan kereta api yang strukturnya dibina dengan menggunakan besi. Ia mula dibina pada tahun 1920 dan siap pada Julai 1924. Jambatan ini merentasi Sungai Kelantan yang bermula di Paloh Rawa, Machang ke Kursial, Tanah Merah, Kelantan. Jambatan ini merupakan jambatan kereta api (single line) yang terpanjang di Malaysia.

Jambatan Guillemard
Jambatan Guillemard
Jambatan Guillemard
11.30 pagi – Stesen Tanah Merah

Sebelum tiba ke destinasi terakhir, tren ini akan berhenti di 2 buah stesen lagi iaitu Stesen Pasir Mas dan Stesen Wakaf Bharu. Bagi anda yang ingin ke Bandaraya Kota Bharu, bolehlah turun di Stesen Wakaf Bharu memandangkan ianya dekat dengan pusat bandar dan mudah untuk mendapatkan kenderaan awam dan perkhidmatan e-hailing seperti Grab dan teksi.

11.57 pagi – Stesen Pasir Mas
Hentian To’ Uban

Setelah menempuh perjalanan bagi laluan kereta api sejauh 723.15 kilometer dan mengambil masa lebih kurang 17 jam, tibalah saya di Stesen Tumpat iaitu stesen akhir Tren 26up ERT ni. Kebiasaannya, saya akan bermalam dan bersiar-siar di Kota Bharu terlebih dahulu sebelum pulang ke Johor Bahru.

12.30 tengahari – Stesen Tumpat
Stesen Tumpat (kini dalam proses ‘upgrading’)

Bagi perjalanan pulang dari Tumpat ke Johor Bahru, Tren 27dn ERT akan berlepas dari Stesen Tumpat pada jam 6.50 petang.

Tren 27dn ERT sedia untuk masuk ke platform
6.50 petang – Tren meninggalkan Stesen Tumpat
Suasana hening di Tumpat ketika senja
Level Crossing di Wakaf Bharu

Namun kali ni, berlainan pula suasana perjalanan memandangkan laluan antara Tumpat hingga ke Gemas adalah pada waktu malam. Masa untuk tidur, saya manafaatkan sebaik mungkin.

Dah siap untuk masuk tidur

Istilah ‘Katil Goyang’ oleh ‘railway fans’ memang boleh digunapakai ketika perjalanan pulang. Tidur di atas katil yang bergoyang-goyang memang seronok ibarat tidur dalam buaian ibu. Memang boleh lena nyenyak dibuatnya.

Selesa…terus lelap

Kalau rasa bosan tidur, koc Bufe lah tempat lepak yang paling best. Apa lagi Maggi Sup lah….Namun, untuk trip kali ni, saya dah ‘pre-order dinner’ sebelum Tren 27dn ERT berlepas dan akan saya ambil ketika tiba di Stesen Dabong.

Kalau tak boleh tidur, lepak minum kopi kat Koc Bufe

Tren 27dn ERT ni tiba di Stesen Dabong pada jam 9.41 malam (kalau 26up ERT tiba di sini jam 9.41 pagi). Memang unik waktu ketibaan Tren ERT di Dabong ni.

Nah, saya share sikit hidangan untuk ‘dinner’ saya. Terima kasih Naura Bistro.

11.20 malam – Stesen Gua Musang

Selesai ‘dinner’, saya sambung lagi tidur sehingga tiba di Stesen Kuala Lipis. Nyenyak betul. Cukup selesa. ‘Feels like home’ kata orang putih. Tengok jam baru pukul 1.25 pagi. Seperti biasa, tren akan berhenti lebih kurang 10 minit untuk ‘tech-stop’ dan bertukar krew.

1.25 pagi – Stesen Kuala Lipis

Betul kata seorang rakan kenalan yang juga ‘railway fan’, Naik Kereta Api, Kita Jadi Kawan…Sepanjang perjalanan Johor Bahru – Tumpat – Johor Bahru, ramai kenalan yang saya jumpa. Tak kiralah dalam kereta api mahupun di stesen kereta api. Walaupun kadangkala mengembara secara solo, namun kenalan di sepanjang perjalanan membuat kita tidak keseorangan..

2.55 pagi – Stesen Jerantut
Lan Retro – PL 27dn dari Kuala Lipis ke Gemas
Nik Rozman ‘Station Master’ Mentakab
Jumpa rakan-rakan legend/otai yang bertugas

Tren 27dn ERT ni tiba di Stesen Gemas jam 7.00 pagi dan menyambung semula perjalanan ke Johor Bahru pada jam 7.18 pagi.

Giliran PL Abg Achey & PLR ‘Bencik‘ pula bertugas bagi laluan Gemas – JB Sentral
Tren 27dn ERT sedia untuk berlepas ke Johor Bahru

Sarapan pagi untuk perjalanan kali ini adalah Roti Bakar dan juga Milo tarik.

Sarapan Pagi

Selesai sarapan, sambung sikit buat kerja-kerja editing gambar-gambar dan video yang diambil semasa perjalanan ke Tumpat tempohari. Sambil-sambil tu, boleh lihat pemandangan di luar.

Santai sambil edit gambar-gambar
Ruangan amat selesa untuk buat kerja2 pejabat

Anda boleh lihat kerja-kerja Projek Landasan Berkembar Elektrik Gemas-Johor Bahru (PLBEGJB) yang dijangka siap sepenuhnya pada Oktober 2022 sedang giat dilaksanakan.

Landasan-landasan sementara juga mula dibuka bagi laluan tertentu bagi tujuan pembinaan landasan baru di kawasan landasan yang lama.

9.45 pagi – Stesen Kluang

Masa seakan begitu cepat berlalu ketika perjalanan pulang. Setelah 4 jam berlepas dari Stesen Gemas, saya pun tiba di Stesen Johor Bahru Sentral pada jam 12.05 tengahari.

12.05 tengahari – Tiba di Stesen JB Sentral

Alhamdulillah, trip kali ini juga telah berjalan dengan lancar. Terima kasih diucapkan kepada semua krew & kakitangan KTM Berhad yang terlibat secara langsung mahupun tidak langsung dalam memastikan perjalanan semua penumpang selamat ke destinasi.

Demikianlah sedikit perkongsian pengembaraan saya kali ini. Mungkin catatan pengalaman ini dapat sedikit sebanyak membantu anda yang hendak merancang perjalanan ke laluan Pantai Timur ini. Insya Allah bertemu lagi di coretan seterusnya…

‘Subscribe & Like’ YouTube Channel saya untuk menonton video pengembaraan ‘Malaysia’s Jungle Railway’.

13 thoughts on “‘Malaysia’s Jungle Railway’, Satu Pengembaraan

 1. Salam. Kalau nak beli tiket online dari Gemas ke Tumpat, dan saya nak pilih katil, pilihan tiket mana satu yang betul? Superior Night Class? Premier Class? Superior Class? Terima kasih.

  Like

 2. Salam bro, sekadar bertanya… Kalau saya naik Ets dari KL sentral dan tiba di gemas 11.59pm, sempat ke catch train ke Tumpat yg depart Gemas pada 12.20am? Sbb saya baca ada stesen baru dan lama….berapa jauh jarak pertukaran ETS dan keretapi tu…

  Like

  1. Salam…Insya Allah sempat jika tiada kelewatan ETS. Jika anda lihat gambar yg saya sertakan, platform sebelah menyebelah sahaja…semua beroperasi di stesen Gemas sedia ada sahaja. Apa yg saya maksudkan dlm gambar tu ialah gandingan dua jenis kereta api lama dan baharu di stesen yg sama 😏

   Like

 3. Assalam Tuan, bole x share contact pengusaha kantin kat stesen Gua Musang tu.. tiba2 plak nak try Nasi Daging Kerutuk, Nasi Kari Ayam & Nasi Daging Goreng dia tu. nampak sedap la pulak hehehe.
  Saya nak minta izin copy 1 gambar juga ya kalau boleh. Saya nak cuba bawa anak2 untuk try Jungle train ni.
  TQ

  Like

 4. Salam tuan dzul. Sy akan travel solo gemas ke wakaf baru dan balik semula mlm tu..dptlah ronda2 setengah hari kt kb. So nk tanya ,ada tak roomstay dekat2 area stesen utk tujuan mandi dan rehat2 sikit sebelum tren bertolak balik gemas.

  Like

  1. Salam En Abu Bakar, terima kasih kerana sudi singgah di blog saya. Untuk pengetahuan, tiada Roomstay di kawasan stesen wakaf bharu. Saya cadangkan agar tuan sewa bilik hotel di KB jika tuan inginkan keselesaan utk berehat. Jika utk tujuan mandi sahaja, tuan boleh gunakan tandas awam di KB ataupun tandas di Stesen Wakaf Bharu.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: